Translate

tisdag 14 april 2020

NO bed side manners . Varför ska det "kastas" i ansiktet på äldre att de inte ska få hjälp och vård!?
Äldre behandlas illa många gånger , varför måste man tala om att de inte kommer att behandlas! Det här är en sak som berört mig i många år!

Man tar för givet att äldre inte vill leva längre! Eller att de inte är rädda för döden!
 Det tas ingen hänsyn till deras känslor och många gånger dödsskräck, många har ångest.
Jag har jobbat på ett sjukhem.....där låg en äldre man som var över 90 år.. Han mådde bra...men sa gång på gång att han ville dö!
En dag skulle han på en rutintest till sjukhuset, de som hade hand om honom den dagen..talade om det för honom. Helt plötsligt hör jag någon som gråter högt...jag kollar vad som händer, där sitter den äldre mannen i rullstol...han storgråter.....han skriker hela tiden...JAG VILL INTE DÖ! Om och om igen. Det spelar ingen roll att den som ska följa med förklarar att han kommer att få åka tillbaka samma dag! Nej han är skräckslagen.

Det har hänt när vi varit hos mamma och det kommit en åskskur...då säger mamma högt   ..BLIXTEN kom till mig,, ta mig här säger hon och pekar på sitt hjärta.

Det kanske känns så just då, men när det kommer till kritan.

Mamma har nu fått läkarvård i hemmet om det skulle behövas..... läkaren var där på sitt första besök..då skulle jag  närvara. Hon behöver ingen läkarvård men om hon behöver kommer den läkaren hem.

Han pratade på..När han trott sig säga allt, lyser läkaren upp.....jo jag har glömt en sak säger han till mig. HLR jag måste informera henne om det! Han reser sig upp från stolen, hänger över bordet. Mamma ser nyfiken ut.
Då kommer det.
Har du hört om HLR frågar han mamma....så berättar han att om någon får hjärtstopp så finns hjärt lung räddning det gör vi på yngre, men händer det dig ,så kommer vi inte göra någonting för att hjälpa dig!! Du är för gammal. Varför ens ta upp det med mamma!?
Jag blir alldeles kall, mimar till sköterskan som också är med "måste han säga så" Hon rycker på axlarna.
Nu har min mamma inte uppfattat det här, hon hörde för dåligt. Men hon mumlar , han är arg.
Efteråt säger hon , jag tycker inte om den där läkaren..han skrek åt mig, han var arg!

Vi ringde om frågade läkaren efteråt.. Varför behövde du säga det där...…..
JO vi måste informera sa han.
Istället kunde han bara ha sagt att vi kommer att ta hand om dig på bästa sätt, mer behövs väl inte.

Läste i kvällstidningen om en kvinna på 107 år som överlevt Corona..hon tackar Gud varje kväll.

Blir vi modigare med tanke på döden när vi blir äldre..vissa kanske blir det men långt ifrån alla. det finns många exempel på det från mitt jobb. Men tycker det första exempel säger en del, att säga att man vill dö och när man tror att man ska, är en stor skillnad. Även en vuxen kan bli "liten"  Det finns fler viktiga exempel . En man i 80 års åldern, talade inte om döden inte som jag hörde..han var glad och verkade trygg han bodde på sjukhemmet som de andra.. Han tog sig tid och pratade med de andra .. Så mådde han inte så bra...han låg på sin säng mer och mer. En dag kommer jag in i hans rum, vi gick ju in och ut i olika ärenden... då spärrar han upp ögon! Åh va det du, säger han lättad! Jag var rädd att det var min fru säger han, för om hon hade kommit mitt på dagen..då hade han vetat att han låg för döden! För hon kom alltid kvällstid.  Han berättade att han fick ångest varje  gång någon öppnade dörren till hans rum!

Läste om en 85 man  i en kvällstidning, han var med på bild och hans dotter också, dottern var arg . Han hade  haft en liten stroke och prostatacancer men  var nu pigg , tog långa cykelturer och tyckte han hade mycket kvar att göra i livet. I ett telefonsamtal med sin läkare. hade läkaren sagt att om han får Corona, tänker dom inte hjälpa honom, dom tar inte in honom för vård. den här mannen hade nu fått ångest, svårt att sova och var väldigt orolig för att få ont i halsen.
Varför ge någon ångest, nej en läkare ska ha EQ, det är viktigt att se hela personen. Ha respekt, och ta hand om själen.
Sånt här gör mig chockad.....och så ARG.
En kvinna som var närmare 90 som bodde på hemmet, fick panik varje morgon hon vaknat, för hon ville upp i stolen direkt, hon ville inte ligga kvar för om hon låg i sängen trodde hon att hon kunde dö! Men satt hon i fåtöljen kände hon sig säkrare.

Nu gäller det här inte bara läkare utan all sjukvårdspersonal, och inte bara äldre utan alla ska ha lyhörd personal. Men just äldre får höra att de tänker inte göra något för att hjälpa dom att bli friska, det skapar onödig ångest!
 

Riktigt arg Primrose!