Translate

onsdag 13 maj 2020

Två kockar "gör godare mat" och nyttigare ,-)




"Ju fler kockar desto sämre soppa " heter det ju ,-))

Nu har min man och jag börjat göra hemlagad mat till min mamma!  Det är otroligt kul.
Vi varierar..... ser till att det blir nyttigt och att hon ska stå sig längre.
För hon brukar bli hungrig efter hon har ätit. Hon får ju hjälp med att de kommer och värmer maten men får för lite att äta, mamma tror att en portion är två portioner. Så de som kommer halverar maten,

Nu är ju mamma inte tvungen att äta all mat om hon inte vill, hon bestämmer ju själv hur mycket hon vill ha. .

Den mat vi nu lagar väger vi så det inte blir för mycket eller för lite, för mycket då serverar de som hjälper henne bara halva portionen och då blir hon inte mätt.  Blir hon inte mätt då blir hon virrig, det syns direkt när hon ätit för lite. Så nu kan vi besöka mamma igen, vi blev ju sjuka 30 mars, men nu är det OK. Vi har ringt och frågat! Och fått klartecken.
 Så här ser det ut som en restaurang "nästan" ,-))) när vi fixar flera olika maträtter.

Nu har vi riktigt smör och grädde, riktig potatismos osv. eller annan potatis, ris , pasta....maträtter med olika smaker som mamma tycker om och  som hon inte haft förut  det tycker hon är kul . Jordnötssmör i maten lite då och då, läste att man gärna ska tillsätta jordnötssmör  till äldre , ger extra energi ,-)

Så nu hoppas vi det kommer att fungera.  ,-)


9 kommentarer:

  1. Så bra att ni fixa hemlagat till din mamma. Toppen att ni också kan göra besök hos din mamma. Det måste kännas skönt för din mamma också.
    Ha en fin dag!
    Kram♥️

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är en lättnad ,-) Kul att fixa maten.-))
      KRAM ,-)

      Radera
  2. Den maten kommer säkert att smaka din mamma alldeles utmärkt! Det är viktigt att våra äldre får i sig tillräckligt med energi, vitaminer och näring. Ett vanligt problem är tyvärr att äldre äter för lite.

    Så roligt att ni kan träffa din mamma men avråder man fortfarande inte från att träffa äldre? Eller det är kanske olika riktlinjer...

    Kram och har en fin onsdagskväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att mamma får bättre mat. Nej det är OK att åka dit, vi frågade chefen, så det är helt OK vi träffar ju inte våra barn eller barnbarn.
      De har inte så mycket koll på personalen heller, utan bara att om de inte känner sig bra ska de vara hemma!? Så det är nog säkrare att vi kommer.
      Kram ,-)

      Radera
    2. Det är det säkert!

      Kram

      Radera
  3. Så smart och så roligt att laga mat som mamma gillar och i lagom portioner. Träffas ni utomhus, eller med glas emellan. Det finns ju många lösningar på att träffas, folk blir uppfinningsrika i dessa tider. Och den Här det nog ändå så att det är personalen som är största smittspridarna bland de äldre. Av olika tokiga skäl.//Anna-Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jättekul är det . ,-)
      Vi träffas hemma hos mamma , hon bor hemma. Det var helt OK med chefen och vi träffar inte barn och barnbarn ,-)
      Peronale är ju en massa olika som kommer, de har bara en regel att stanna hemma om de inte mår bra, så det känns säkrare med att vi kommer som inte tar risker ,-)
      KRAM ,-)

      Radera
  4. Så bra!Och då vet ni ju vilka råvaror som finns i maten. Dessutom blir det mer näringsrik mat och i lagom portioner för henne. Och skönt att ni att ni kan träffa henne nu. Hon har ju hemtjänst och jag kan tänka mig att det är mängder av olika personer som dyker upp hos henne. Och ni är ju friska. Det vet man ju inte om de är som kommer dit är.
    Kan tänka mig att din mamma är glad.
    kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja kul att kunna träffa mamma igen, precis hemtjänsten kommer ju många olika och vi träffar ju inte barn o barnbarn just nu på grund av viruset så det måste ju vara Ok.
      Ja nu får mamma mer näringsrik mat och jag trodde väl aldrig att det skulle vara så kul som det är att göra matlådorna till henne ,-)) Vi har kul i köket min man och jag ,-)
      KRAM ,-)

      Radera