Translate

måndag 20 december 2021

Magiskt vackert när det mörknar tidigt.

 


Vi brukar sällan ta vägen förbi Domkyrkan, men nu gjorde vi det och jag måste bara ta ett foto ,-)

Jag älskar mörkret och allt det vackra som kommer fram på ett magiskt sätt. Uppsala en otroligt vacker stad och den stad jag föddes i har  fantastiska juldekorationer. Min man avskyr mörkret, han tycker det är svårt att köra i mörkret, det är det, allt är svart och mörkklädda människor springer omkring som yra höns och kastar sig ut i vägbanan.  Så fort jag suckar för att allt är så  vackert, talar min man om sin synpunkt. Ja men det är ju ändå magiskt vackert ,-) Samma visa varje gång ,-)) Jag tycker att det ena inte har med det andra att göra.

Minnen från domkyrkan har jag många , där bytte jag själv buss när jag var 6 år och skulle till förskolan, i en annan del av Uppsala. Då hade jag busskort och medans jag väntade på buss nummer två, gick jag ner till några stora stenar som låg i den extra vattenkanalen som drev ett vattenhjul vid Fyrisån vid saluhallen, precis nedanför Domkyrkan, där tittade jag på stora "tyckte jag då"  att fågeläggen var.  De såg lika blå ut och var så vackra.

Flera år senare var jag med min kompis Ewa, vi hade varit på skolans danskurs på kvällen vi var 13 år. Medans vi väntade på bussen hem vid Saluhallen, gick vi upp till Domkyrkan, det var mörkt och efter kl 20 .

V tänkte att vi går runt domkyrkan, men en bit runt ser vi en man med svart slängkappa som hoppar in vid Domkyrkan . Vi undrar vad han gör, så vi stannar, efter en lång stund kikar han fram, ser att vi stannat och tittar åt hans håll, så kommer han springandes mot oss i full fart med slängkappan flygandes. Vi springer mot trapporna.  Kastar oss utför och ramlar. slår hål på byxor och  kommer ner mot saluhallen, till busshållsplatsen, vi var så rädda. Uppsala är fullt av minnen även andra sidan av Uppsala där jag aldrig brukar vara, för där åkte jag buss när jag var 6 år, hade mitt busskort, mamma trodde jag var på gården, hon tittade aldrig efter. Jag bytte buss och åkte runt ,-) Ibland åkte jag med en kompis från förskolan, ibland åkte jag själv ,-) Sen började jag första klass i närheten av  där jag bodde. då fick jag inget busskort och inga fler bussresor på ett tag .

Ha det fint ni alla som tittar in till mig ,-)







8 kommentarer:

  1. Uppsala är verkligen en vacker stad, alla årstider men nu med all belysning strålar den än mer. Din bild är jättefin och fångar också den lite mystiska stämningen.Vilka minnen du har med dig från Uppsala. Kan tänka mig att ni blev livrädda när mannen kom i sin slängkappa. Läskigt!
    Detta med att åka buss so 6-åring och vara på rymmen känner jag igen hos mig själv.Och vilka erfarenheter det gav.
    Ha det gott och jag önskar dig en fin julvecka.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Uppsala är en otrolig fin stad ,-) Vi var bara 13 och blev verkligen jätterädda. Sen stod vi och grät vid hållplatsen med trasiga byxor, men ingen brydde sig . Jag tänkte bara att jag skulle titta på lite andra platser ,-))) Visste att mamma inte skulle komma ut,-) Visst gav det erfarenheter. Jag visste vad jag skulle akta mig för och klarade mig jättefint! ,-) Jag var överallt och tittade ,-)
      Önskar dig detsamma ,-) KRAM!

      Radera
  2. Förstår att ni flydde.
    Mörkret på landet är ingrn höjdare. Vackrare i en upplyst stad.
    Fina minnen du drar med dej av. Roligt att läsa. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja vi blev så rädda. Nej på landet blir det becksvart. Inte kul, men i en stad, så vackert. Riktigt rogivande, bara njuter.
      Önskar dig en fin julvecka. KRAM!

      Radera
  3. Både lite härliga men också lite skrämmande barndomsminnen. Förstår att ni blev rädda den gången. Även om det gav erfarenhet så var ni ändå för små för att röra er så fritt ute. Nåja, det gick ju bra och det blev definitivt ett minne för livet får man verkligen säga!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja vi blev verkligen rädda, rädda var vi fortfarande när vi kom till mig först, min kompis vågade inte gå ensam hem och jag vågade inte följa med henne, för då hade jag fått gå ensam tillbaka. Så jag bad pappa följa med, efter lite övertalning gjorde han det, han menade att även om han med slängkappan hade varit vid Domkyrkan så var han väl ändå inte i området där vi bodde. Men vi var inte så säkra på det.
      Ha det jättefint KRAM!

      Radera
  4. Uppsala är en fin stad med många studerande. På senaste åren har den blivit lite osäkrare. Härliga utflykter ni var på med bussen☺
    Ha en fin dag!
    Kram❤

    SvaraRadera
    Svar
    1. Uppsala är en vacker stad,-)
      Ja det sker mycket i Uppsala men ännu mer där vi bor nu, tragiskt!
      Vi eller jag hade många roliga bussresor ,-)) Spännande!
      Ha en fin dag du med. STOR KRAM ,-)

      Radera